neljapäev, 10. märts 2016

Mikromeierei

Õppepäeva alustasime kerge tutvustusega sellest, et mis üleüldse on mikromeierei ja milleks seda kasutatakse. Sellele järgnes erinevate meiereis toodetavate toiduainete tootmisprotsesside kerge tutvustus. Näiteks selgitati, kuidas tehakse  juustu ja kuidas erineb erinevat tüüpi juustude valmimisperiood. Samuti oli meil võimalik ise käed külge panna ja jäätist teha. Piimast, kohupiimast, vanillisuhkrust ja meest tehtud segu aeti kergelt vahule saumikseriga. Sain ka ise seda segada ja tuleb tunnistada, et see oli päris väsitav. Seejärel panime segu jäätisemasinasse ja vaatasime videosid erinevate jäätiste ja teiste piimatoodete tootmise kohta. Kahjuks jäi ajast puudu ja jäätis ei tulnud päriselt jäätise tekstuuriga, aga maitses sellegi poolest hästi.
Õppepäeva käigus õppisin, et tegelikult on piimatoodete tootmises palju rohkem samme ja etappe kui ma arvasin. Jälgida tuleb rohkem erinevaid tegureid ja näiteks juustude tootmise ajanõudlikus. Sain teada, et eeltöötlus jaguneb neljaks etapiks, milleks on separeerimine, normaliseerimine, homogeniseerimine ja pastoriseerimine.
Meile tutvustati multifunktsionaalset suurt jäätisemasinat, mis oli keerulisem ja mitmekülgsem, samas tegime me ise jäätist pisema ja vähem võimeka aparaadiga.
Võõrad mõisted –
Homogeniseerimine –  Piima seisma jättes kerkib rasv pinnale ja alla jääb rasvavaba piim (lõss)
Normaliseerimine –  Piimale soovitud hulga valgu, rasvade jne. lisamine .

Pastoriseerimine – Kuumtöötlus. Toimub enamasti 74 kraadi juures. 

Jäätisesegu valmis ja läheb masinasse.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar