Õppepäeva alustasime kerge tutvustusega sellest, et mis
üleüldse on mikromeierei ja milleks seda kasutatakse. Sellele järgnes erinevate
meiereis toodetavate toiduainete tootmisprotsesside kerge tutvustus. Näiteks
selgitati, kuidas tehakse juustu ja
kuidas erineb erinevat tüüpi juustude valmimisperiood. Samuti oli meil võimalik
ise käed külge panna ja jäätist teha. Piimast, kohupiimast, vanillisuhkrust ja
meest tehtud segu aeti kergelt vahule saumikseriga. Sain ka ise seda segada ja
tuleb tunnistada, et see oli päris väsitav. Seejärel panime segu
jäätisemasinasse ja vaatasime videosid erinevate jäätiste ja teiste
piimatoodete tootmise kohta. Kahjuks jäi ajast puudu ja jäätis ei tulnud
päriselt jäätise tekstuuriga, aga maitses sellegi poolest hästi.
Õppepäeva käigus õppisin, et tegelikult on piimatoodete
tootmises palju rohkem samme ja etappe kui ma arvasin. Jälgida tuleb rohkem
erinevaid tegureid ja näiteks juustude tootmise ajanõudlikus. Sain teada, et
eeltöötlus jaguneb neljaks etapiks, milleks on separeerimine, normaliseerimine,
homogeniseerimine ja pastoriseerimine.
Meile tutvustati multifunktsionaalset suurt jäätisemasinat,
mis oli keerulisem ja mitmekülgsem, samas tegime me ise jäätist pisema ja vähem
võimeka aparaadiga.
Võõrad mõisted –
Homogeniseerimine –
Piima seisma jättes kerkib rasv pinnale ja alla jääb rasvavaba piim
(lõss)
Normaliseerimine –
Piimale soovitud hulga valgu, rasvade jne. lisamine .
Pastoriseerimine – Kuumtöötlus. Toimub enamasti 74 kraadi
juures.
Jäätisesegu valmis ja läheb masinasse.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar